Kursy


Kurs: Bella Italia!
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne
Cena: 900,00 zł
Program szkolenia:

• Vitello tonnato
• Tort ze szpinaku
• Smażona mozzarella z toskańską sałatką
• Bruschetta z bekonem
• Wątróbka cielęca po wenecku
• Krewetki z czosnkiem i peperoncini
• Risotto z szafranem
• Arancini
• Makaron
• Sos Bolognese
• Sos Alfredo
• Osso bucco po mediolańsku
• Okoń morski w pomidorach
• Stek z tuńczyka z oliwkami
• Grillowany łosoś cytrynowo-pomarańczowy
• Stek cielęcy po mediolańsku
• Zuppa Inglese
• Tiramisu
• Tort z polenty
• Pudding z ricotty

 

Kuchnia włoska to olbrzymie kulinarne bogactwo. Fascynuje już od pierwszego kęsa, czarując rodzimymi produktami, z których część przetwarzana jest w ten sam sposób od setek lat. Tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie i miłość do jedzenia sprawiają, że kuchnia włoska podbija serca smakoszy na całym świecie. Tym kursem spróbujemy trafić do serc Uczestników, którzy poznają tajniki przygotowania świeżego makaronu, przyrządzania risotto, czy klasycznych włoskich deserów.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2 

Dzień 1: 09.02.2019 -     9:00 - 14:00

Dzień 2: 10.02.2019 -     9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i  pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-02-21 09:00 5/8
Kurs: Klasyka kuchni francuskiej
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (2 dni)
Cena: 1 000,00 zł
Program szkolenia:
  • Foie gras
  • Ostryga po parysku
  • Jajecznica z kawiorem
  • Suflet serowy
  • Tartaletka marchewkowa
  • Normandzka zupa cebulowa
  • Gratynowane ziemniaki
  • Medalion łososia z sosem hollandaise
  • Glazurowana sola z farszem
  • Homar w maśle ziołowym
  • Ryba po millersku
  • Faszerowana perliczka
  • Grasica
  • Polędwiczka cielęca
  • Wołowina Turnedos z sosem bernaise
  • Polędwica wołowa z sosem madera
  • Biodrówka jagnięca po prowanslasku
  • Creme brulee
  • Gruszka melba
  • Suflet z likierem Grand Marnier
  • Millefeuille

Kuchnia francuska to klasyka i punkt odniesienia dla mistrzów na całym świecie. Niedościgniony ideał i inspiracja dla kolejnych pokoleń młodych szefów. Doskonałość na każdym etapie to kwintesencja cuisine francaise. Począwszy od wyboru produktu, poprzez mise en place, techniki obróbki i przygotowanie, aż po samą prezentację, wszystko musi być idealne. Kuchnia francuska to celebracja życia w najlepszym wydaniu! Pod okiem Szefa Kurta Schellera Uczestnicy poznają sekrety tej trudnej sztuki i przygotują najbardziej klasyczne przepisy. Te warsztaty to crème de la crème w naszej ofercie!

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2

Dzień 1: 21.02.2019 - 9:00 - 14:00

Dzień 2: 22.02.2019 - 9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i  pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-12-14 09:00 2/8
Kurs: Kuchnie świata
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe (1 dzień)
Cena: 450,00 zł
Program szkolenia:
  • Kolumbia: Escabeche - marynowana ryba
  • Niemcy: Klopsy Königsberger w kremowym sosie
  • Tajlandia: Zupa Tom Ka Gai
  • Włochy: Arrancini
  • Szwajcaria: Stek z Cafe de Paris
  • Francja: Kaczka w pomarańczach
  • Francja: Suflet z likierem Grand Marnier
  • Niemcy: Krem bawarski

Tak intensywna i sycąca podróż możliwa jest tylko u nas! Kolumbia, Tajlandia, Włochy,  Szwajcaria… będziemy wszędzie tam, gdzie poniesie nas kulinarna wyobraźnia. Uczestnicy kursu przygotują wszystkie dania wspólnie z Szefem Kurtem Schellerem, który uwielbia podróżować i z pewnością opowie niejedną kulinarną historię. Zapraszamy na wspólną wyprawę, bo nie od dziś wiadomo, że podróże kształcą. Szczególnie te pełne dobrego jedzenia.

Szkolenie: 9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamątkowy dyplom.

Kurs: Kurs profesjonalny - dla początkujących
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne
Cena: 2 550,00 zł
Program szkolenia:

Droga do kulinarnej perfekcji bywa długa, kręta i wyboista, dlatego warto uczyć się od najlepszych. Zapraszamy na wyjątkowy, czterodniowy kurs podstaw dobrej kuchni, pod okiem Szefa Kurta Schellera. W programie ponad 60 przepisów! Od wywarów, sosów i dressingów, przez mięsa, ryby i owoce morza, po makarony i ryże, że o deserach nie wspomnimy ;) Zapraszamy wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem oraz tych, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę pod okiem Mistrza. Coś specjalnie dla głodnych wiedzy, inspiracji i nowych pomysłów na proste, ale doskonałe dania.

 

  • Dzień 1:   8.00 - 14:00
  • Dzień 2:   8:00 - 14:00
  • Dzień 3:   8:00 - 14:00
  • Dzień 4:   8:00 - 14:00

Szczegółowy program dostępny tutaj.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 4

 

  • Dzień 1: 00.04.2019
  • Dzień 2: 00.04.2019
  • Dzień 3: 00.04.2019
  • Dzień 4: 00.04.2019

 

Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia kursu i fartuch.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-01-14 09:00 0/8
Kurs: Mięso
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (2 dni)
Cena: 1 150,00 zł
Program szkolenia:

WOŁOWINA

  • Tatar
  • Antrykot Strindberg
  • Jerky - suszona wołowina
  • Tournedos Esterházy
  • Rib stek z sosem bernaise
  • Szpik z ziołami
  • Gulasz sous-vide
  • Tafelspitz z zielonym sosem

     

       CIELĘCINA

  •        Polędwiczka z sosem grzybowym
  •        Saltimbocca
  •        Kotlet Milanaise
  •        Konfitowana golonka
  •        Cielęcina po zurysku z roesti
  •        Grasica

      

       WIEPRZOWINA

  •        Pulled pork
  •        Kiełbaska
  •        Polędwiczka a la Wellington
  •        Gulasz Szegediner
  •        Kotlet Iberico z sosem pieprzowym
  •        Klopsy Adrio crépinette
  •        Bawarskie Leberkäse

      

       JAGNIĘCINA

  •        Żeberka po prowanslasku
  •        Goleń z kus kus

      

       DRÓB

  •       Kacze piersi po azjatycku
  •       Kurczak z truflami a la Bocuse

 

 

Pora odkryć wszystkie mięsne sekrety, odczarować mity i zasmakować w najlepszych kąskach! Oprawianie, czyszczenie, krojenie, rozbijanie, marynowanie, pieczenie, duszenie, gotowanie, smażenie… będzie intensywnie, wołowo, wieprzowo, drobiowo i baaardzo smacznie. Zaczniemy od oczyszczania poszczególnych części, a skończymy na pysznej uczcie skąłdającej się zklasycznych dań mięsnych kuchni międzynarodowej. Uczestnicy nauczą się rozpoznawać najlepszy i najświeższy produkt, z którego w domu przygotują prawdziwą mięsną ucztę.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2 

Dzień 1: 14.01.2019 -     9:00 - 15:00

Dzień 2: 15.01.2019 -     9:00 - 15:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-03-05 09:00 8/8
Kurs: Niezbędnik kulinarny
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (2 dni)
Cena: 900,00 zł
Program szkolenia:
  • Sos mięsny
  • Wywar drobiowy
  • Consomme
  • Wywar z ryb na zupę
  • Wywar z ryb na sos
  • Dressing francuski
  • Sos bernaise
  • Sos hollandaise
  • Majonez
  • Koktaj z krewetek
  • Ceviche z łososia
  • Omlet francuski
  • Jajko po benedyktyńsku ze szpinakiem
  • Filet pstrąga z sosem z oliwek i kaparów
  • Dorada po śródziemnomorsku
  • Medalion łososia pieczony w niskiej temperaturze
  • Duszona limanda z sosem grzybowym
  • Risotto w kilku odsłonach
  • Warjacje z ziemniaków
  • Biodrówka jagnięca z kus kus
  • Stek z antrykotu
  • Kurczak z sosem musztardowym
  • Schab cielęcy po miediolańsku
  • Creme brulee
  • Krem karmelowy
  • Suflet
  • Mus owocowy

Niezbędnik kulinarny to dobry wybór dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Obróbka szerokiej gamy produktów już na  początku kulinarnych zmagań w poprawny sposób to umiejętności niełatwe i wymagające treningu. Prawidłowy instruktaż w zakresie obróbki warzyw i owoców, mięs i ryb, a także przygotowania uniwersalnych i klasycznych dodatków  oraz deserów będzie dobry początkiem kulinarnej przygody we własnej kuchni.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2

Dzień 1: 05.03.2019 - 9:00 - 14:00
Dzień 2: 06.03.2019 - 9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-02-15 09:00 3/8
Kurs: Pierwsze kroki w kuchni
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (2 dni)
Cena: 750,00 zł
Program szkolenia:
  • Consomme z kurczaka z warzywami
  • Francuska zupa cebulowa
  • Zupa gulaszowa
  • Crostini z kaczą wątróbką
  • Tost z serem
  • Sałatka nicejska z nalesnikiem z cieciorki
  • Sałatka z pomarańczy
  • Pomidor faszerowany kremowym serkiem z krewetką
  • Carbonara
  • Arancini
  • Saltimbocca
  • Stek z łososia
  • Filet pstrąga po millersku
  • Wołowina Tafelspitz
  • Stek wołowy z sosem bernaise
  • Piccata
  • Kotlet wieprzowy milanese
  • Pana cotta z owocami
  • Suflet pomarańczowy
  • Naleśnik jabłkowy
  • Sos waniliowy

Pierwsze kroki w kuchni bywają trudne. Mając jednak od początku podstawowe wiadomości unikniesz wielu istotnych pomyłek! Na tym kursie Uczestnicy zmierzą się z codziennymi kuchennymi wyzwaniami, a Szef Kurt Scheller zadba, by opanowali je do perfekcji. Filetowanie ryb i owoców, wprawne krojenie warzyw, czyszczenie mięsa - zapraszamy do nauki podstaw, niezbędnych w drodze do kulinarnej perfekcji.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2 

Dzień 1: 15.02.2019 -     9:00 - 14:00

Dzień 2: 16.02.2019 -     9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-01-12 09:00 1/8
Kurs: Ryby i owoce morza
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (2 dni)
Cena: 1 400,00 zł
Program szkolenia:
  • Wywar z ryb na zupę
  • Wywar z ryb na sos
  • Consomme z ryb
  • Homar
    • masło 
    • Bisque 
    • Newburg
  • Krewetki
    • koktajl z krewetek z pomarańczami
    • koktajl z krewetkami baby z avocado
    • risotto z krewetkami
    • krewetki w curry
    • szaszłyk z krewetek
  • Ostrygi
  • Mule marinière
  • Małże Św. Jakuba
    • ze szpinakiem i sosem Mornay
    • z szalotką i winnym sosem
  • Faszerowane kalmary z sosem pomidorowo - oliwkowym
  • Paupiette z pstrąga Car Mikołaj
  • Turban z sandacza z ragout z muli i krewetek
  • Paupiette z soli i ziemniaków
  • Muszla z ciasta francuskiego z owocami morza
  • Gravlax
  • Gratynowane naleśniki z owocami morza
  • Stek z łososia z masłem cytrynowym

Kulinarny rejs po świecie ryb i owoców morza to niezapomniana przygoda. Różnorodność dostępnych produktów przywoła najpiękniejsze wspomnienia ze śródziemnomorskich targów, a wiedza przekazana przez Szefa Kurta Schellera otworzy wrota do najlepszych nadmorskich kuchni. Uczestnicy nauczą się po czym rozpoznać świeżą rybę, jakiego noża użyć do filetowania, własnoręcznie obiorą krewetki, sprawdzą jakość małży i muli… Będzie intensywnie i pracowicie, ale satysfakcji z doskonale przygotowanych dań warta jest każdych wysiłków. ;)

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 2 

Dzień 1: 12.01.2019 -   9:00 - 14:00

Dzień 2: 13.01.2019 -   9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2018-12-13 09:00 2/8
Akademia Kulinarna Studio A Toruń
2019-03-16 09:00 10/10
Kurs: Wołowina i cielęcina
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe (1 dzień)
Cena: 550,00 zł
Program szkolenia:

 

  • Polędwica wołowa z chimichurri i pomidorami confit 
  • Stek Strindberg
  • Stek z cielęciny z salsą verde i makaronem Alfredo
  • Eskalopki cielęce milanaise
  • Vitello tonnato
  • Wątróbka cielęca z roesti
  • Mille Feuille z wołowiny
  • Tatar
  • Policzki wołowe w jogurtowym sosie curry

Zapraszamy na warsztaty dla osób, które kochają mięso i chcą nauczyć się doceniać każdy jego kawałek. Szef Kurt Scheller nauczy Uczestników jak wybierać najlepszą wołowinę i na co zwracać uwagę przy zakupie cielęciny. Opowie do czego najlepiej wykorzystać poszczególne części, jak je kroić, oczyszczać i dzielić. W części praktycznej każdy zmierzy się ze smażeniem, duszeniem, gotowaniem i pieczeniem. Stopnie wysmażenia przestaną być dziełem przypadku, a przygotowanie mięsnej uczty stanie się prawdziwą przyjemnością.

 

Szkolenie: 9:00 - 14:00

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Termin: Ilość miejsc:
Akademia Kurta Schellera - studio
2019-01-21 08:00 5/8
Kurs: Wywary, sosy i... uczta
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne (4 dni)
Cena: 2 400,00 zł
Program szkolenia:

Mistrzowska nowość wśród naszych warsztatów. Podczas czterodniowego szkolenia, Szef Kurt Scheller odsłoni przed Uczestnikami tajemnice najlepszych wywarów i sosów, których odpowiednie przygotowanie to dowód prawdziwego kunsztu kucharza. Dobre receptury, czas i spokój to podstawy sukcesu. Przed nami ponad 30 przepisów na wywary i sosy oraz kompletne dania, do których pasują najlepiej! Program warsztatów zawiera także najważniejsze aspekty techniczne, w tym pełną obróbkę warzyw, owoców, ryb, owoców morza i mięs. Praktyka czyni mistrza, a tej na pewno nie zabraknie podczas intensywnych dni nauki i kosztowania najlepszych dań razem z Mistrzem.

 

  • Dzień 1:  8.00 - 14:00
  • Dzień 2:  8:00 - 14:00
  • Dzień 3:  8:00 - 14:00
  • Dzień 4:  8:00 - 14:00

 

Sczegółowy program dostępny tutaj.

 

ILOŚĆ DNI SZKOLENIOWYCH: 4

 

  • Dzień 1: 21.01.2019
  • Dzień 2: 22.01.2019
  • Dzień 3: 23.01.2019
  • Dzień 4: 24.01.2019

 

Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia kursu i fartuch.